söndag 14 december 2008

baka bullar


Våra käraste bullar kan njutas i oändlighet!
Ingredienser
40 st


50 g jäst för söta degar

150 g smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl strösocker

1 1/2 tsk stött kardemumma

14 – 15 dl vetemjöl


Fyllning:150 g rumsvarmt smör

3/4 dl strösocker

1 msk mald kanel

Garnering:1 uppvispat äggpärlsocker

Gör så härSmula jästen i en bunke. Smält smöret.

Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.

Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig.

Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig.

Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°.

Rör ihop fyllningen.

Arbeta degen på lätt mjölat bakbord.

Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm.

Fördela fyllningen på rektanglarna.

Vik långsidorna mot varandra.

Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor.

Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min.

Låt svalna på galler under bakduk.

Bull-variation:

Mandelbullar: Tillsätt 100 g finhackad mandel i fyllningen.

Kardemummabullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot mald kardemumma.

Vaniljbullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot vaniljsocker.

Jag tog dock ca 220 g smör. 1 msk vaniljsocker och 2 msk marsan pulver!
Dom blev så smarriga och va faktiskt jätte lätta att göra =)
kram på er